När ekonomin påverkas av kronisk sjukdom

När man får en diagnos som MS, inser man snabbt att många aspekter av livet kommer ändras - ekonomin påverkas nästan alltid omedelbart. 

Picture of piggy
När man får en diagnos som MS, inser man snabbt att många aspekter av livet kommer ändras. Vissa förändringar kommer gradvis, andra områden ändras mer drastiskt, ekonomin påverkas nästan alltid omedelbart. Bland alla frågor som börjar snurra I huvudet är kanske en av de mest vanliga -“Kommer jag kunna fortsätta mitt jobb i framtiden” och “Utan en stabil inkomst, hur kommer jag ha råd med alla kostnader”. Det är väl ganska självklart att kronisk sjukdom på något sätt påverkar ens mentala hälsa och välmående, men även ens finansiella stabilitet. Här är några av de områden som jag och andra i vårt MS-community tycker påverkas mest:

Inkomst
Många av oss som har MS är tvingade att minska antalet arbetstimmar varje vecka, på grund av allt från smärta till fatige, vilket kan påverkar månadslönen. Om du nyligen har diagnostiserats med MS, eller om din MS drastiskt börjar påverka ditt arbetsliv, är mitt tips att du tillsammans med din arbetsgivare ser om det finns möjlighet att arbeta hemifrån, och eller gå ner i tid - och var inte rädd för att söka rådgivning och stöd från företagets HR-team!

Hushållet
Finns det någon som verkligen uppskattar hushållssysslor? Tvätta badrummet, vika tvätt och moppa golvet är tråkigt för mig att bara skriva om. Men många människor förstår inte vilken lyx det är att bara lyckas genomföra de sysslorna utan att blinka. De med MS kanske inte har möjlighet att köra en hel tvätt, speciellt om tvättmaskinen är i källaren. Dom kanske inte klarar att ställa sig på alla fyra och tvätta badkaret eller skura köksgolvet. Att hålla sitt hus välstädat, kräver tid och kraft, och en fysisk ansträngning som de med MS kan ha svårt att hantera. Jag hör historier om människor med MS som överanstränger sig i hemmet, och på så sätt skadar sig själva på vägen. Det kan bli nödvändigt för människor med MS att ta hjälp, och om du har möjlighet att få assistans i hemmet, borde du överväga erbjudandet. Alla förtjänar ett rent, säkert och behagligt hem, och de med MS ska inte behöva lida på grund av sin sjukdom.

Behandlingar och tekniker för att öka livskvalitén
Att ha en balanserad livsstil kan minska besvären med MS, men även behandlingen och tekniker som kanske inte alltid erbjuds av den ordinarie sjukvården kan även de öka livskvaliteten för oss med MS. Det kan var allt från massage till avslappningstekniker. Att ha möjlighet att delta, och dessutom ha råd med den typen av behandlingar, är en lyx som inte alla med MS har. Denna typ av behandlingar kan öka livskvaliteten och hjälpa oss medan vi arbetar med vår sjukdom. Därför tror jag att det är extra viktigt att om man vill, försöka få med det i sin budget.

Hjälpmedel i hemmet
Hjälpmedel i hemmet som ramper och ledstänger kan bli sådant som blir nödvändigt i hemmet när ens MS utvecklas. Trots att dessa hjälpmedel kanske kostar pengar så är det essentiellt för din säkerhet och ditt välmående. Prata med din vårdgivare om vilka möjligheter som finns för dig. Vissa hjälpmedel finns att låna, vissa subventioneras, vissa kan du få hjälp att installera.

Den här listan skulle fortsätta i all evighet, men min personliga erfarenhet är att hur mycket jag än planerar min budget så blir min månatliga kostnad alltid högre. Det här blogginlägget tipsar inte dig att göra en strikt budget som du ska följa till punkt och pricka, utan är snarare en vägledning för att du med MS ska börja tänka i den typen av banor och planera för vad som är bäst för din framtid. Jag vet vilken stress det är att diagnostiseras med MS, och jag är ännu mer familjär med den stress som det innebär att försöka få ihop och planera sin ekonomi när man har MS.

Oavsett om man har MS eller inte så kan pengar (eller brisen på dem) vara en källa till både stress och ängslan, så om du tycker du har det tufft ekonomiskt, sök hjälp och support från din omgivning, vårdgivare osv. Jag tycker även supportgrupper och forum ofta kan ge superbra tips och råd på hur man ska klara av sin ekonomi, och samtidigt leva ett lyckligt och aktivt liv.

 

SE1809883090


Skrivet av: Birgit Bauer

Arbete

Birgit Bauer

Birgit är en nyfiken och passionerad journalist och patient förespråkare från Tyskland. Hon har vackra historieberättelser och gör sitt bästa för att avslöja den mest intressant samling av detaljer för sina läsare. Som en expert på sociala medier, arbetar Birgit på att utveckla effektiva sociala mediestrategier för sina kunder.

Se alla artiklar av Birgit Bauer