Sluta underskatta mig på grund av min MS

Jamie delar med sig av några av de saker hon aldrig trott att hon skulle klara av innan hon fick sin MS- diagnos.

Sluta underskatta mig på grund av min MS - Jamie Tripp

"Allt någon annan kan göra, kan du göra bättre." Med dessa ord försöker min käre far uppmuntra mig när jag är nere och "i det."

"I det" är vad mina vänner och jag kallar den plats när man bara är ”blä” och oinspirerad. Min pappas ord känns alltid lite fåniga. Jag menar, låt oss vara realistiska. Jag kan inte springa 5 kilometer snabbare än förmodligen någon. Jag kan inte ens springa 5 kilometer längre. Men det är något med dessa ord, sedan han först började försöka bota mig med dem, som har påverkat mig.
Och på sätt och vis har han rätt. Okej jag kan inte springa en 5 kilometersrunda, men detta med att leva med MS; för de flesta, så lever vi vårta liv på ett mycket linjärt, förväntat sätt. Förhoppningsvis tar vi examen från skolan sedan får vi vårt drömjobb. Du kommer bli kär, gifta dig och bilda familj kanske. Och sedan, en dag du vaknar, är du där. Framme och säker.

Innan min MS diagnos, levde jag utan att leva på riktigt.
Jag var någonstans mellan att göra vad samhället förväntat sig av mig (jag bollade familj och arbete) och att vara säker. Inga risker.
TS Elliott sade en gång, "Endast de som riskerar att gå för långt kan möjligen få reda på hur långt man kan gå." Jag har alltid uppskattat det citatet, men aldrig levt efter det - och sedan fick jag diagnosen multipel skleros.
Först var jag rädd, chockad, men sedan inträffade något... något inom mig som varit begravt och gömt i flera år började komma till ytan. Plötsligt förstod jag att jag inte hade något att förlora. Min MS påminde mig om dessa drömmar – att följa dem! Jag har inget att förlora och tiden är kort. Den enkla sanningen är att jag inte vet något om min framtid. Så varje dag följer jag mina drömmar. Jag känner att jag lever på så många fler nivåer nu, så underskatta inte eller tyck synd mig.

När du alltid har en kronisk sjukdom hängande över dig, lever du livet på en högre frekvens. Du går för dina drömmar. Du försöker hårdare. Du har medkänsla för mänskligheten. På grund av de utmaningar du ställs inför, dag för dag, utvecklar du en styrka du inte visste att du hade. Det finns en sådan okuvlig vilja och styrka inom dig, inom oss.

Jag känner mig ofta som om jag är splittrad och inte åstadkommer något. Men när jag ser på det objektivt gör jag mer än de flesta människor gör, utan en sjukdom. Inte så illa för "någon med MS." Mitt livs dröm, att skriva en bok, har infriats. Min bok har publicerats. Jag skulle aldrig ha haft modet att en påbörja en sådan sak, för att inte tala att våga publicera den utan MS.
Kanske hade min pappa fel, kanske hade han rätt. Jag kommer aldrig kunna springa 5 kilometer, men på ett annat plan, är vi MS'are ofta jävligt bra på att leva. Jag misstänker att många av oss väljer att leva livet till fullo, och jag vågar säga det, bättre än de flesta.

 


Skrivet av: Jamie Tripp

Arbete

Jamie Tripp Utitus

Förvånade nog började Jamie Tripp Utitus författar karriär I samband med MS diagos. Vad som började som en personlig blogg (Ugly Like Me) och ett försök att klara av en chockerande diagnos, utvecklades snart hennes lärarkarriär och växande familj till ett nytt yrke. Hon lämnade undervisning och började sin nya MS liv som frilansande skribent för tre år sedan och hon har inte tittat tillbaka.

Se alla artiklar av Jamie Tripp Utitus