Byte av bromsmedicin

I sjutton år har jag haft min MS. I sexton år har jag varje dag tagit en spruta. Nu ska jag inte ta fler sprutor. Det är dags att testa en annan bromsmedicin.

Det jag tycker är jobbigt är att inte veta hur mycket och om medicinen bromsar just för mig. Jag vill ju så klart veta att den medicin jag tar ger positiv effekt på mig och gör så att hastigheten på min MS saktar ner. Att forskningen är på frammarsch kring MS möjliggör ju att flera olika preparat framställs så det måste ju enligt mig betyda att något passar just mig.

För mig har det alltid varit viktigt att inte få allt för många biverkningar. Jag vill kunna fungera väl under den tiden jag ska försöka att bromsa min MS. Jag jobbar heltid med ett arbete jag älskar och vill fortsätta med det. Jag vill leva här och nu och göra det bästa av det. Därför är det alltid jobbigt med förändringar. Jag vet vad jag har men inte hur det kommer att bli.

MS är så olika beroende på vem som drabbas. Jag upphör aldrig att förvånas över hur olika symtom olika människor med MS har. Hur ska en medicin kunna bromsa eller minska alla dessa symptom?
På sjukhuset läser jag en forskningsrapport. Den handlar om att personer med MS uppfattar ett byte av preparat från daglig dosering till att få en behandling med några veckors mellanrum eller några gånger om året som något positivt - de blir enligt rapporten inte påminda om sin MS varje dag. Intressant, men det stämmer tyvärr inte på mig. Jag blir påmind av min MS för varje steg jag tar, ständigt, jämt.

Det ska bli spännande att se hur jag kommer att se på mina tankar kring MS efter att ha slutat att medicinera varje dag.

 

SE1811927719


Titti Juhlin : Titti Juhlin

Framtid

Titti Juhlin

Vid en tjärn, nära Söderåsen, mitt i naturen, bor jag tillsammans med min man, son, hundar och hästar. Jag fick min MS-diagnos 2001. Jag och MS är väl inga bästisar direkt då dess nyckfullhet ständigt överraskar mig. Jag brukar tänka att vi accepterar varandra och gör det bästa av situationen. Vi har kamperat ihop några år och kommer att följas åt resten av livet. Tidigt bestämde jag mig för att inte låta MS styra mitt liv utan göra det bästa av situationen. Detta har inte alltid varit lätt, men genom mitt sätt att tänka och agera så är jag idag nöjd med mitt liv.