Livets ner- och uppgångar

Livet går vidare efter en MS-diagnos, trots att du ibland har svårt att tro på det och plötsligt en dag så finns även solen där igen.

Jag hade svårt att tro på det. Allt var som i en dimma och jag miste jobbet som flygvärdinna på grund av att jag fick MS. Det var inte så att SAS sa till mig att sluta för jag fått MS utan jag insåg själv att jag hade svårt att utföra arbetet i luften med luftgropar, stressen runt omkring och förlorad muskelstyrka i armarna.  Jag fick svårt med att få upp dörrar (de kan vara rätt så tunga) och balansproblemen gjorde att jag gick och vinglade i mittgången. För att inte tala om de kognitiva problemen som jag brottas med. Rätt in i den tunga dimman hamnade jag. Jag såg bara ett steg i taget och tog bara ett steg i taget. Det dröjde över ett år innan jag kunde säga "jag har MS" utan att börja gråta.

Men jag hade tur. Familj och vänner stöttade mig. Läkare och MS-team hjälpte mig. Jag fick komma på Rehab Station Liljeholmen, där plockade de ihop den trasiga människan. Där träffade jag också andra i samma situation. Vi grät och skrattade om vartannat.

Till slut lämnade jag dimman bakom mig och solen sken på min himmel igen. Då kom frågan: Vad skall jag arbeta med nu?

Yoga, meditation och mindfulness? Yoga var mitt stora intresse och min hobby och jag har utövat yoga sedan mitten av 90-talet.

Jag utbildade mig till MediYoga-instruktör, specialinriktning på neurologiska diagnoser, och på den vägen är det.

Det är dags att förverkliga dina drömmar, sa jag till mig själv och startade ett eget företag. Det blev Myelinyoga. Visserligen på 50 procent, men dock. Jag har kul och arbetar så mycket som jag orkar och tycker är roligt. Jag ger och får energi och jag är oerhört tacksam för det.

För cirka 20 år sedan, skulle jag tro att det var, satt jag under landningen på klappsätet i flygplanet och sa till en kollega "Jag skall skriva en bok". Senare undrade jag: vart kom det där ifrån? Jag skulle tro att det kom ifrån mitt undermedvetna. Nu, massor av år senare och med en MS-diagnos i botten har jag skrivit två böcker.

Det jag vill visa med det här blogginlägget är att livet inte är slut på grund av en MS-diagnos, det har bara börjat.

Livet är tufft och ibland ser man ut som en katt som varit i slagsmål, det skall Gudarna veta, men vi kommer ut på andra sidan, stärkta och med massa livserfarenhet och vetskap om vad som är viktigt här i livet. Solen kommer åter att skina.

Naturligtvis skulle jag vilja vara frisk, men den livskvallite och erfarenhet som jag har idag vill jag inte vara utan.

"Om du fokuserar på vad du har i livet kommer du alltid få mer. Om du fokuserar på vad du inte har kommer inget vara nog."
Oprah Winfrey

Sat Nam
Anette

SE1702585121

Skrivet av: Anette Hansson

Framtid