MS och magtarmbakterier – mer än bara en magkänsla?

Magtarm-bakterier är “hot topic” när det kommer till hälsa. Magvänliga recept och dieter börjar bli mer och mer populära, och mataffärerna fylls med probiotisk yoghurt, drinkar och tabletter.

Men, till skillnad från många mer eller mindre tokiga dieter, så kommer det mer och mer data som faktiskt bekräftar den roll bakterier spelar när det kommer till både hälsa och sjukdom.

Magtarm-bakterier har redan bevisats spela en roll när det kommer till tillstånd som IBS (inflammatorisk tarmsjukdom) och fetma. Att dessa sjukdomar är relaterade till magtarm-kanalen kommer kanske inte som en överraskning, men vad som faktiskt är förvånande är att forskning på bakterier i magtarm-kanalen faktiskt flyttar sitt fokus längre och längre från tarmen och närmare hjärnan. Det finns t ex mer och mer bevis för att magen och tarmen medverkar i tillstånd som depression och schizofreni.

Så, vad har det här med MS att göra?
En nyligen publicerad (länkrecent study) studie på möss från Harvards Universitet har tittat på den möjliga kopplingen mellan magtarm-bakterier och MS.
Vid MS attackerar immunsystemet det skyddande hölje som ligger runt nervcellerna i hjärnan och ryggmärgen; en process som vi känner till som inflammation. Två typer av hjärnceller är delaktiga i den här typen av inflammation och dessa är microglia and astrocyter.
Studien visade på att microglia producerar en viss typ av proteiner som binder till astrocyter. En av dessa protein; TGF alfa, stoppar astrocyter från att orsaka inflammation (yay!), medan ett annat protein, som kallas VEGF-B, ökar inflammation när det binder mot microglia (neeej!).

Och vad spelar magtarm-kanalen för roll?
Forskningslaget ville förstå vad det är som orsakar det initiala utsläppet av VEGF-B från microglia-cellerna, för att se om det fanns något sätt att stoppa flödet och på så sätt undvika inflammation. I studien hittade de vissa molekyler som binder till microglia och som orsakar frisläppet av både TGF alfa och VEGF-B. De fann var att dessa molekyler är producerade av tarmbakterier när de bryter ner en aminosyra som kallas tryptofan, vilken man finner i en mängd mat bl a mejeriprodukter.
Genom att binda till microglia, kan molekylerna som skapas i tarmen förhindra att microglia orsakar inflammation och i sin tur stoppa risken för att celler skadas i hjärnan.
Efter att forskningslaget gjorde denna upptäckt har de gått vidare och studerat den mänskliga hjärnan, där har man hittat liknande molekyler och funktioner.

Så vad betyder det här för min MS?
Resultatet från den här studien tyder på att molekyler som produceras i magtarm-kanalen kan färdas till hjärnan och ryggmärgen och potentiellt skydda cellerna från att attackeras.
Det krävs mycket mer forskning innan vi kan dra några slutsatser, så än är det är ingen ide att gå iväg och köpa ett 20-pack probiotisk yoghurt. Men forskare är hoppfulla om att ytterligare forskning på sikt kommer leda till nya strategier och potentiellt även nya behandlingar för att sakta ner förloppet av MS.

Så håll utkik här – magens inflytande kan göra en comeback…(terie).

 

SE1812931314Framtid