Nya tag

Mina strategier gör mig trygg, de får mig att se möjligheter inte omöjligheter.
Jag önskar att mina strategier alltid fungerade. Tyvärr är det inte så. Det fick jag bittert erfara för några dagar sedan. Det var för mig vid ett väldigt viktigt tillfälle. Vid ett besök hos neurologen.

Allt började så bra, jag hade en ungefärlig plan i huvudet på vad jag skulle ta upp vid besöket. Jag startade hemifrån i god tid. Vädret var rätt dåligt och jag har runt tio mil att köra till sjukhuset.

Resan till sjukhuset var hemsk, det låg bilar i diket på flera platser och väglaget gjorde att det tog betydligt längre tid än vad jag trott och beräknat. Jag kände stressen sakta komma krypande. Jag hade ju inte någon riktigt klar strategi, inget nedskrivet, men tänkte att det hinner jag med i väntan på besöket. Tänkte tacksamt att jag brukar ju få vänta ungefär en halvtimme efter bokad tid och då skulle jag hinna få ned alla mina frågor i ett dokument.

När jag kommer in på Neurologmottagningen får jag träffa läkaren direkt, jag hinner inte landa, jag hinner inte förbereda mig någonting. Jag känner paniken komma. Nu måste jag fokusera på vad som är viktigt. Men vad är viktigt? Jag tappar kontrollen.

Jag genomgår en grundlig undersökning och informeras om vidaregång och strategier gällande att nu bromsa ännu effektivare eftersom jag haft MS i så många år. Detta sätter ju såklart igång hundra processer i mitt huvud:

Hur?
När?
Vad?
Vilket?
Varför?

Allt det jag velat fråga om är borta, jag blir knäpptyst. Jag som brukar finna mig i situationer där det gäller att snabbt kunna byta strategi vet inte vad jag ska säga, vad jag ska fråga om. När det gäller mig och min MS funkar det inte, jag är urkass!

När jag lämnar sjukhuset är jag tom, har betydligt fler funderingar i huvudet nu än vad jag hade innan besöket. Funderingar på framtiden, hur det ska bli. Jag som lever efter mottot här och nu.

Mina strategier gör mig trygg, de får mig att se möjligheter, inte omöjligheter. Ett mantra jag har, men som dock inte alltid fungerar.

SE1701582646

*MSlivs bloggare får rimlig ekonomisk kompensation för den tidsåtgång att skriva blogginlägg. Betalningar till bloggare påverkar inte på något sätt deras skrivande, åsikter och perspektiv på livet med multipel skleros.


Skrivet av: Titti Juhlin

Framtid

Titti Juhlin

Vid en tjärn, nära Söderåsen, mitt i naturen, bor jag tillsammans med min man, son, hundar och hästar. Jag fick min MS-diagnos 2001. Jag och MS är väl inga bästisar direkt då dess nyckfullhet ständigt överraskar mig. Jag brukar tänka att vi accepterar varandra och gör det bästa av situationen. Vi har kamperat ihop några år och kommer att följas åt resten av livet. Tidigt bestämde jag mig för att inte låta MS styra mitt liv utan göra det bästa av situationen. Detta har inte alltid varit lätt, men genom mitt sätt att tänka och agera så är jag idag nöjd med mitt liv.