Oktober

Hösten är här. Tyvärr är höst och vår de årstider då jag är som tröttast och har som mest ont. Jag sover mycket och ligger gärna under en filt framför brasan. 

Vardagen är ju något som ska fungera även på hösten. Det är här mina strategier kommer så väl till användning. Jag vet oftast hur jag ska hantera vardag med familj, arbete och fritid för att orka. 

Det som jag blir positivt överraskad över är att även min omgivning använder sig av mina strategier. Många vågar fråga hur jag ska kunna delta på olika aktiviteter och om de på något sätt kan hjälpa till, samt för att förenkla för mig. 

Förra veckan var det mycket dåligt väder. Jag hade träning på kvällen med min häst och började i god tid förbereda allt för att klara av att komma i tid och en förhoppning om att kunna genomföra träningen. En timme innan min träningstid kände jag mig osäker på om kroppen skulle fixa det. 

Döm om min förvåning när min underbara tränare Sussie ringer och säger att jag inte får komma dit. Hon känner mig väl och har följt mig i många år. Hon vet att jag till varje pris kommer att pallra mig till ridbanan och försöka genomföra ett lite omöjligt uppdrag för min kropp. Nu tar hon över, hon tar beslutet att jag ska vara hemma, ligga kvar under filten framför brasan. Jag känner en lättnad, lättnad över att idag inte behöva vara den som begränsar. Nu tar hon ett beslut utifrån mina förutsättningar. 

Jag är så tacksam för att jag har turen att vara omgiven av så många fina människor som känner mig väl och som ger mig möjlighet att vara delaktig utifrån mina möjligheter. 

NI ÄR FANTASTISKA!

 


Skrivet av: Titti Juhlin

Fritid

Titti Juhlin

Vid en tjärn, nära Söderåsen, mitt i naturen, bor jag tillsammans med min man, son, hundar och hästar. Jag fick min MS-diagnos 2001. Jag och MS är väl inga bästisar direkt då dess nyckfullhet ständigt överraskar mig. Jag brukar tänka att vi accepterar varandra och gör det bästa av situationen. Vi har kamperat ihop några år och kommer att följas åt resten av livet. Tidigt bestämde jag mig för att inte låta MS styra mitt liv utan göra det bästa av situationen. Detta har inte alltid varit lätt, men genom mitt sätt att tänka och agera så är jag idag nöjd med mitt liv.