Tillgänglighet vid idrottsplatser? MÅL!

Vi är många som uppskattar sport, och det är ingen brist på utbudet heller. Men tyvärr är tillgängligheten till sportarenor inte lika bra. Även om det enklaste och mest bekväma sättet att titta på sport är på TV, är det verkligen inte samma sak som att vara närvarande i arenan - insupa atmosfären, dela kamratskapen och slutligen känna smaken av segerns sötma eller tröstlösheten vid ett nederlag. Jag deltog nyligen i en Rugby World Cup match, och tro mig, det finns inget som går upp emot att se det live.

Men sann tillgänglighet handlar om mer än att bara få en plats. Det handlar om att kunna röra sig fritt och självständigt, att kunna använda faciliteterna och att kunna se vilken sport du än har valt med en fri och klar sikt även när åskådaren framför dig hoppar upp för att heja eller kritisera någon del av spelet.

Att delta kan vara lättare om du känner till hur det fungerar eller är på ett där igen på ett återbesök, men ganska besvärande när du ska till en ny plats. Här är några tips som gör din utflykt roligare. Som de säger, inte förberedd, förbereda dig på att misslyckas!

  • Platser som är tillgängliga för personer med funktionshinder är ofta begränsade och därför är det viktigt att du gör meddelar det när du bokar din biljett.
  • När du planerar att delta i ett idrottsevenemang, överväg att åka kollektivtrafik eftersom parkeringsplats kan vara svårt att hitta.
  • Om kollektivtrafik inte är ett alternativ, kontrollera parkeringsmöjligheter men kom då också ihåg att ju närmare entrén du hittar en parkeringsplats, desto svårare blir det att lämna arenan.
  • Tänk på att tala med någon som har besökt platsen innan. De kanske kan ge dig fler tips och tricks för att komma runt.
  • Vi har ingen kontroll över vädret så håll ett öga på väderprognoser och välj evenemang noggrant. Att spendera timmar efter ett evenemanget blöt som en råtta är verkligen inte roligt.

Om du inte kan hitta information om evenemanget på nätet, var inte rädd att fråga! Ingen vet dina förutsättningar bättre än du. Låt inte negativa tankar stoppa dig. Även om det är en utmaning, kan det genomföras!


Skrivet av: Declan Groeger

Fritid

Declan Groeger

Declan fick diagnosen multipel skleros 1988. Han är lyckligt gift med en underbar fru och två vuxna barn. Citatet från Jack London sammanfattar hans inställning till livet. Frågor om bristande tillgänglighet upptar hans tankar och irritera honom mycket.

Se alla artiklar av Declan Groeger