Att planera livet utifrån friska förutsättningar

 

Jag vill leva, utforska och ha utmaningar i mitt liv. Därför planerar jag mitt liv utifrån ett friskt perspektiv. Jag vet inte om det är rätt väg att gå, kanske rent av korkat,  men för mig vore allt annat otänktbart.

Jag är fullt medveten om att jag har en MS-diagnos och vad det innebär. Ett av mina symptom är fatigue, som det kallas, den fruktansvärda tröttheten. Men om jag skulle sätta mig i soffan och sluta med mina uppgifter skulle det kännas ännu värre. Vi har alla ett sätt att överleva på. Inget är fel, inget är rätt. Huvudsaken är att man finner sin egen strategi som fungerar okej.

Jag är med i en studie på fatigue på Karolinska sjukhuset. Vi är sex stycken och alla har svår fatigue. Jag tycker om att vara med i studier,  för det ger mig så mycket matnyttig information om min MS. Kunskap är makt, sägs det och när det gäller min egen sjukdom så stämmer det. Ju mer jag vet, desto mer kan jag göra själv. Jag får verktyg att jobba med när det blåser storm runt öronen.

Jag är tacksam att jag har yoga, meditation och mindfulness att ta till när livet känns som mest besvärligt och jobbigt. De långa djupa yogiska andetagen,  både ger mig energi och lugnar ner mig. Att leva i nuet och försöka vara här och nu,  minskar stressen i min hjärna och gör det lättare att fokusera.

  

Sat Nam
Anette

 

SE1703609850


Skrivet av: Anette Hansson

Du+