Att prata om det pinsamma – Så pratar du med din läkare om MS utan att rodna

Är din läkare för attraktiv? Skrämmande? Eller alltid stressad? Jag frågar för att relationen du har med din läkare är en väldigt viktig faktor till hur effektivt du kan hantera din MS.

Att prata om det pinsamma

Är din läkare för attraktiv? Skrämmande? Eller alltid stressad? Jag frågar för att relationen du har med din läkare är en väldigt viktig faktor till hur effektivt du kan hantera din MS. Är du bekväm med att prata med hen om vad som helst? Hur din sjukdom påverkar din kropp och ditt sinne, eller känner du dig ibland för generad för att diskutera visa av de minst glamorösa symtomer du kanske fått. Det är bara att acceptera; alla MS-symptom är inte likvärdiga. Vissa är skrämmande, andra handikappande och sen finns det dem som bara rent av är generande! Tarmproblem och urinläckage får dig kanske inte att känna dig fantastisk – speciellt när du måste springa till en toalett, eller ännu värre, när du faktiskt inte hinner dit. Att behöva försöka förklara för din partner att det inte handlar om dem, utan att det är MS som skapar sexuell dysfunktion, torr vagina eller smärta vid samlag kan verkligen kännas förnedrande. Förstoppning är inte sexigt, inte heller alla de andra MS-symptom som kan härja din kropp, förminska ditt självförtroende och verkligen påverka din självbild.
Men de behöver inte alltid ha så stor inverkan. Många MS-symptom kan hanteras, men det betyder at du behöver vara bekväm med att prata om dem. Så hur pratar du om dem, så alla hör, med stolthet?

Skratt är den bästa medicinen
Det är ett perfekt sätt att underminera genans. Att lära sig skratta åt sig själv är enkelt för vissa, inte lika enkelt för andra. Hur som helst, att ha ett visst mått av humor kan verkligen hjälpa.

Separera dig själv från dina MS-symptom
Ibland kan det vara enklare att prata om saker som att du pratade om någon annan och inte dig själv. Detta är extra effektivt om du är oroad över några av de kognitiva symptom som kretsar kring MS. “Jag har läst att ibland kan MS ge minnesförlust och till och med depression. Jag tror att det är det som har hänt mig”

Skriv ner dina MS-symptom
Du vill maximera din tid du har med din läkare. Om du tror att du kommer få problem med att prata med din doktor om vissa saker, ta med dig en skriven lista till din läkare istället.

Det händer inte bara dig!
Även om dina symptom är nya och besvärande för dig, så är det troligtvis inte mycket som du kan säga till din läkare som hen inte har hört förut. Kom ihåg – du är inte ensam!
80% av alla med MS har blåsdysfunktion
68% av alla med MS lider av mag- och tarmdysfunktion
91% av alla män och 72% av alla kvinnor med MS rapporterar att de har sexuella problem
Kom ihåg att universitet förbereder läkare och sjuksköterskor för att ta hand om kroppen oavsett om det obekvämt eller inte!

Det kommer bli enklare
Ju mer du pratar om det, desto enklare kommer det bli. (Jag har ofta reagerat på hur frispråkiga äldre blir kring de mest intima krämpor, utan att skämmas! Tiden måste göra det enklare, eller hur?)
Vad som är viktigast för dig är att uttrycka dina behov, så du kan få den hjälp du behöver. Om dessa diskussioner känns obekväma med din läkare, är det kanske dags att fundera över om du ska byta till en läkare som du faktiskt är bekväm med. Oavsett, den relationen du har med din läkare är essentiell, en bra kommunikation med sin läkare kan få direkt inverkan på din livskvalitet. Så vad spelar det för roll om du någon gång känner dig generad när du träffar din läkare – tror du verkligen att han eller hon dömer dig för dina symptom?

Donna SullivanDu+

Donna Sullivan / USA

Donna Sullivan / USA “Courage does not always roar. Sometimes courage is the quiet voice at the end of the day saying, 'I will try again tomorrow.” - Mary Anne Radmacher As a community manager and caregiver in her personal life, Donna understands how empowering and helpful a good social network can be. She is a passionate writer, contributes to several blogs and has participated in many initiatives in the international MS community. She has family and close friends who live with MS, and she cares for her young daughter who struggles with Ehlers Danlos syndrome. Donna has over eighteen years of media and communications experience working in radio, print and television. She loves to travel, spend time at the beach and embrace daily life adventures with her husband, three children and a menagerie of pets. *Living Like You bloggers are financially compensated at a reasonable market rate for their time. Payments to bloggers in no way influences their writing, opinions or perspectives on life with multiple sclerosis.