Kronisk sjukdom och att vara en ”Supermamma” - detta är vad du behöver höra

Om du har barn har du kanske redan träffat henne. Den fashionabla, plattmagade mamman med färgkoordinerade och väluppfostrade barn. Du vet, den som alltid överlevererar, som volonterar i skolan, som delar ut hemlagade glutenfria organiska snacks, som håller på med hantverk, har tid för sin make och har ett alltid lika perfekt och välstädat hem. Allt detta toppat med ett konstant leende på sina läppar. Hon är ... supermamman. 

Kronisk sjukdom och att vara en supermamma

Det är ett ideal som många av oss kan sträva efter, ett ideal som ofta kan få oss att må dåligt för att det är svårt eller till och med omöjligt att nå upp till. Om du är en ”Supermamma”, så kan jag inte göra annat än att gratulera och erkänna att jag är avundsjuk. Om du, i likhet med mig, kan ha både bra och dåliga dagar, här är något som jag skulle vilja dela som förhoppningsvis får dig att känna dig bättre.

Vad är ”Supermammornas hemlighet”?

Supermammor har en hemlighet som få människor vet - och det är att bakom en perfekt fasad, kan hon faktiskt vara trött och saker behöver inte alltid vara som de verkar. Tänk på uttrycket, att saker ”alltid har ett pris”, det är det priset supermamman betalar. Ibland kan insatsen vara stor. Det finns ingen magi, och ingen har än så länge förmågan att böja tiden.

Donna Sullivan

Jag har tre barn och har genom mitt liv lärt känna många supermammor. Jag kan berätta för er att de ofta får offra sömn (inte en bra idé när du har MS), följer mycket ambitiösa dagliga scheman (vilken lyx att ha all den energin, eller hur?), är ofta överbelastade (stress är absolut inte bra för MS!).

Att uppfostra ett barn när du lever med en kronisk sjukdom gör dig till en helt annan typ av supermamma. Varje dag kan man behöva slåss mot symtom som påverkar sin energi, humör och fysiska välbefinnande i ett krig som ingen annan kan se. Detta kan vara svårt att förlika sig med, men ju tidigare man släpper taget om att försöka leva upp till supermammans ideal, ju bättre kommer du och din familj må.

Erkänn att du är annorlunda

MS-mammor måste gå i en annan takt, och det är okej. Att hantera MS måste vara en del av din dagliga rutin. Prata om det med din make och se till att det är en gemensam prioritet. Erkänn att på grund av MS, har du mer du behöver bolla med än de flesta familjer.

Ge dig själv tillåtelse

Det är okej att sätta dina egna behov först. Om det betyder att mamma behöver vila, extra videotid för barnen, eller smörgåsar till middag, så är det okej. Du kan behöva sänka din standard, vilket många kan tycka känns svårt. Men när du väl gör det, och skippar ”perfekta mamman-skulden” kommer det faktiskt kännas befriande.

Omdefiniera roller

Fördelningen av städning och barnuppfostran är något som alla familjer får handskas med. Så att man får stukturera om när någon i familjen har MS är inte konstigt. Kan barnen hjälpa till mer hemma? Är din partner villig att göra mer? Att hjälpa till kan faktiskt ge barnen en känsla av prestation och förtroende.

Söka och acceptera hjälp utifrån

Om det finns familj eller vänner runt dig som är villiga att hjälpa till, ta emot den hjälpen! Kan du byta barnpassning med andra eller arrangera en ”playdate” en gång i veckan? Eller anlita någon för att hjälpa till med hushållssysslor? Jag vet att det är svårt, men säg nej till skuld! Om någon hjälper dig och du inte kan ge en gentjänst, visa uppskattning och tacksamhet på andra sätt istället!

Utvärdera förhållanden

Får dina vänner dig att känna dig glad eller ledsen? Välj att tillbringa din tid med människor som förstår och är positiva till dig och dina barn. Onlinesupport kan vara en livlina. Om du har möjlighet, sök upp andra MS-mammor som har samma problem som du. Om någon relation tar mer än den ger är det kanske dags att ta avstånd. Med MS ska välbefinnandet stå i fokus!

Omdefiniera supermamman

Vilka är de saker som du kan göra för dina barn som får dig att må bra som förälder? Läsa tillsammans? Mer fokus på mat? Kvalitetstid i parken? Svaret är olika för alla. Följ din egen måttstock, eller och som min mamma alltid sagt till mig, "kör ditt eget race."

Perspektiv på vad som verkligen betyder något är en gåva. Standarden för mödrar har satts högt; men vi är alla Supermammor på vårt eget sätt!


Skrivet av: Donna Sullivan

Du+

Donna Sullivan / USA

Donna Sullivan / USA “Courage does not always roar. Sometimes courage is the quiet voice at the end of the day saying, 'I will try again tomorrow.” - Mary Anne Radmacher As a community manager and caregiver in her personal life, Donna understands how empowering and helpful a good social network can be. She is a passionate writer, contributes to several blogs and has participated in many initiatives in the international MS community. She has family and close friends who live with MS, and she cares for her young daughter who struggles with Ehlers Danlos syndrome. Donna has over eighteen years of media and communications experience working in radio, print and television. She loves to travel, spend time at the beach and embrace daily life adventures with her husband, three children and a menagerie of pets. *Living Like You bloggers are financially compensated at a reasonable market rate for their time. Payments to bloggers in no way influences their writing, opinions or perspectives on life with multiple sclerosis.