Mina "MS-mamma-moments"


För det mesta skäms jag inte över min MS. Om det skulle vara något, så känner jag mig som en kämpe eller överlevare. De flesta dagar tänker jag "jag är okej, jag fixar det här!". Även om resten av världen kanske inte vet eller förstår de små heroiska insatser som utgör mina dagar, känner jag mig kompetent och kan ta hand om min familj och mig själv. Det var inte förrän nyligen som mitt självförtroende rubbades, anledningen var en barnsäker medicinburk!

Det var i lördags, en riktigt dålig dag! Min man lämnade huset runt 04.00 för att delta i ett cykellopp som var några timmar bort. Han hann knappt lämna uppfarten förrän min dotter Zoe sprang mot badrummet för att kräkas. Jag sprang efter för att hålla i hennes hår. Allt jag tänkte var - "Hon är kokhet". Jag höll hennes hår samtidigt som jag sjöng hennes favoritsånger. Sånger som hon är alldeles för gammal för nu, men som hon gillar i stunder som denna.

Jag tog henne till soffan och läste en saga för henne tills hon somnade. När jag kände på hennes panna igen var hon fortfarande kokhet och jag insåg att hon behövde medicin för att få ner febern.

Hennes ansikte var flushed och jag kunde se hennes hjärta slå igenom hennes bröst. Hon såg så liten ut.
Jag gick in i köket och tog fram burken med medicin. Det var en barnsäker burk. I över 30 minuter försökte jag öppna burken, men det gick inte. Om enbart viljan och fokus hade kunnat göra det, skulle jag ha klarat det. Men mitt försvagade MS grepp tillät inte det.
I just det ögonblicket när jag insåg att jag inte längre kan öppna en burk medicin för att hjälpa mitt barn kände jag en djup skam över min MS. Och jag var helt ensam, jag hade ingen hjälp.

För att klara att vara en bra mamma i mina ögon - måste du känna dig stark och kunna ta hand om barnens behov när som helst. Vid tillfällen som detta, inser jag vad MS har berövat mig.

Vi har precis flyttat till en ny stadsdel. Mina grannar har varit vänliga men de känns inte alls som jag, men de lever i viktiga hus, de kör sina viktiga bilar till sina viktiga jobb. Det finns en slags mur mellan oss, och därför ber jag dem inte om hjälp. Men nu handlade det om mitt barn. Min man var borta. Jag hade inget annat val än att svälja min stolthet och fråga om hjälp.

Jag såg min granne tvärs över gatan komma tillbaka från ett träningspass. Jag ropade på henne frenetiskt och bad henne att vänta medan jag skyndade tillbaka för att hämta burken. Hon var redan på väg mot min uppfart. Jag luktade kräks, jag stod på uppfarten i pyjamas och mitt hår stod åt alla håll. Jag skämdes att ens behöva be henne öppna burken, och jag tittade ner på mina fötter när jag pratade. Hon öppnade burken utan problem, hon behövde inte ens anstränga sig.

Sedan gjorde hon det otänkbara; hon frågade mig om jag ville ha en kram. Jag blev helt förskräckt. Hade hon sett mig? Hade hon känt lukten av kräks? Jag är ganska säker på att jag hade kräks i mitt hår. Men jag blev rörd, så jag omfamnade henne utan att tänka. Utan smink, med kräks i håret. När jag kom närmare såg jag att hon också var osminkad. Hon var svettig från hennes träning. Hon brydde sig inte. Hon har aldrig sett vackrare ut i mina ögon än just i det ögonblicket. Jag vet inte att någon kvinna någonsin har det.

Jag gick in och gav min dotter sin medicin och sedan grät jag. Jag var tacksam för hennes medlidande, och jag insåg att det kanske inte var min MS trots allt. Inget smink. Kräks och svett. Inga tjusiga bilar eller stora hus eller ens MS kom i mellan oss. Det var som om jag såg henne för första gången och för första gången lät någon se mig. Det fanns inga skillnader mellan oss, förutom att hon kunde öppna en barnsäker burk. Jag kunde inte ha varit lyckligare för denna skillnad.


Skrivet av: Jamie Tripp Utitus

Du+

Jamie Tripp Utitus

Förvånade nog började Jamie Tripp Utitus författar karriär I samband med MS diagos. Vad som började som en personlig blogg (Ugly Like Me) och ett försök att klara av en chockerande diagnos, utvecklades snart hennes lärarkarriär och växande familj till ett nytt yrke. Hon lämnade undervisning och började sin nya MS liv som frilansande skribent för tre år sedan och hon har inte tittat tillbaka.

Se alla artiklar av Jamie Tripp Utitus