Självständighet – Missförstådd eller Överskattad?

Alla älskar vi vårt oberoende - förmågan att göra vad vi vill när vi vill - och alla fruktar vi att förlora det. Som alltid så det finns olika grader av självständighet, och för personer med en neurodegenerativ sjukdom som multipel skleros, blir graden av hur mycket vi påverkas viktigt.
 
Graden av oberoende varierar inte bara på grund av var i livet vi befinner oss utan även av vår hälsostatus. Graden av funktionshinder styr begränsningarna och dessa begränsningar kan variera från mindre besvär till stora hinder.

Vi föddes till denna värld helt beroende och som våra liv utvecklats blir beroendet mindre. Tidig vuxen ålder är den tid när vi kommer närmast att vara helt oberoende, men även det utvecklas så småningom till medberoende med en partner och sedan att bli beroende av barn. Det är livets cykel.

Under hela vårt liv är vi alla i kontakt med andra eller med varandra. Om så inte vore fallet, skulle världen vara en mycket ensam plats. Kärlek/tillhörighet ligger mitt på Maslows hierarki av mänskliga behov direkt under känsla som involverar kontakt med andra. Dessa två prickar på Maslows pyramid är, enligt min mening, avgörande för hur vi uppfattar självständighet.

Om vi är ärliga mot oss själva så är ingen av oss helt oberoende. Å andra sidan, vem skulle verkligen vilja uppnå total självständighet - det verkar vara en sådan ensam plats.

Även om vi ofta får kämpa med långa och hårda mentala strider innan man accepterar hjälpmedel, kan dessa verktyg snabbt bli en integrerad del av våra liv. Om ett tangentbord med större knappar, appar som hjälper oss att organisera och komma ihåg möten eller till och med verktyg för att hjälpa oss med vår balans så kan tekniken bidra till att förlänga vår självständighet.

Varför värdesätter vi vår självständighet så mycket? Varför är vi så rädda för att förlora den? Jag tror att en stor del av svaret är att vi inte vill bli en belastning för våra nära och kära, våra familjer eller våra vänner. Vi föraktar att inte ha kontroll, särskilt av våra egna kroppar.

Jag tror inte att oberoende är överskattat, men innebörden av den är missförstådd. Det är inte i vår natur att vara ensam eller göra saker ensamma; vi gillar sällskap och önskar ofta en hjälpande hand när det erbjuds. Om du lever med MS, var inte rädd för att ta emot andras vänlighet.


Skrivet av: Declan Groeger

Du+

Declan Groeger

Declan fick diagnosen multipel skleros 1988. Han är lyckligt gift med en underbar fru och två vuxna barn. Citatet från Jack London sammanfattar hans inställning till livet. Frågor om bristande tillgänglighet upptar hans tankar och irritera honom mycket.

Se alla artiklar av Declan Groeger