Urinvägsinfektion och MS

 

Spenderar du mer tid än vanligt på toaletten? Tänker du att det har med din MS att göra? Det är både sant och inte sant. Oavsett så ska du inte bara finna dig i din situation och hoppas på det bästa.

Urinvägsinfektioner (UVI) är relativt vanligt – speciellt bland kvinnor. Om du har MS, så är du kanske tyvärr ännu mer insatt hur det känns att kissa ut glasbitar än de flesta andra.

Urinvägsproblem är en vanlig åkomma bland MS-patienter, det påverkar så många som upp till 90 % av de som lever med MS. Några av de vanligaste problem som förekommer är inkontinens och ökad frekvens, vilka båda kan resultera i en högre risk att utveckla urinvägsinfektion. Faktum är att en studie i Europa fann att tre av tio som lever med MS rapporterat att de haft infektioner i urinvägarna. Detta kan bl a bero på en nervskada som uppkommit tack vare MS, som i sin tur påverkar de signaler som säger åt blåsan att dra ihop sig eller utvidga sig. Om det i sin tur resulterar i att du inte alltid helt tömmer din blåsa fullt ut när du går på toaletten, kan det bildas bakterier i urinet som finns kvar. Om du använder kateter så kan den ökarisken för infektion - och även innebära ett funktionshinder som försvårar toaletthygien och därmed öka risken för infektioner.

Vad orsakar UVI?

Den vanligaste orsaken till infektioner i blåsan är att bakterier tränger in i urinvägarna – det vill säga dina njurar, urinledare, blåsa, and urinrör – bakterier som kan orsaka inflammation. Vanliga symptom är behovet av att gå på toaletten oftare än vanligt och en brännande eller svidande känsla när du kissar.

Symptom på UVI

Förutom ett konstant behov av att tömma blåsan, och den allt för familjära, brännande känslan som det innebär att gå på toaletten, så inkluderar symptom på urinvägsinfektion en generell sjukdomskänsla, trötthet, ont i buken (även när du inte går på toaletten). Även problem med att tömma blåsan när du går på toaletten kan vara symptom på UVI. Du ska även fundera på att uppsöka läkare om ditt kiss är grumligare än vanligt och luktar mer.

Varför UVI är mer allvarligt för dig med MS

Om en urinvägsinfektion inte blir behandlad, kan bakterier vandra upp till dina njurar och lever, vilket i sig leder till en mycket mer allvarlig infektion. Faktum är att urinvägsinfektion är den vanligaste anledningen till att de som lever med MS läggs in på sjukhus. Och även en mild variant av urinvägsinfektion kan trigga en inflammation i kroppen, vilket kan försvåra eller trigga spasticitet, eller utveckla ett skov. Dessutom kan skovet i sig vara mer allvarligt än vanligt och pågå längre. Av den anledningen så kan alltså pågående infektioner associeras till en progression av neurologiska symptom. Sammantaget är det viktigt för dig som lever med MS att ta upplevda förändringar i blåsregionen på allvar och inte avfärda dem som bara ”ännu några fler MS-symptom”.

Att behandla UVI

Behandling av UVI är relativt enkelt, din läkare testar din urin för att bestämma förekomsten av bakterier i urinen och skriver ut antibiotika vid behov. De flesta infektioner i urinvägarna läker inom några dagar, men genom att dricka mycket vatten kan du minska smärtan fram tills infektionen läkt ut.

Att förebygga UVI

Att leva med MS kan öka risken för urinvägsinfektionen, men det finns sätt att minska risken. Att dricka mycket vatten är ett sådant – runt 6 – 8 glas vatten per dag rekommenderas för att spä ut urinen och hjälpa till att bli av med bakterierna. Om det är varmt behöver du dricka ännu mer vatten, eller om du har tränat. Att lägga mer uppmärksamhet på dina toalettvanor är också en bra ide. Både män och kvinnor bör gå på toaletten efter att ha haft sex, för att bli av med eventuell bakteria som kan ha tagit sig in i urinröret. Att alltid torka sig framifrån och bak när man är på toaletten är A och O.

Om du lider av regelbundna urinvägsinfektioner, är det viktigt att prata med din läkare om eventuella underliggande orsaker. Det finns ett flertalet sätt att behandla urinvägsproblem för de som lever med MS, allt från medicin som motverkar en överaktiv blåsa, till kateter för att motverka problem med att tömma blåsan helt. Oavsett kan urinvägsproblem påverka livskvaliteten, så det är viktigt att agera – så du inte spenderar allt din tid på väg till toaletten! Prata med din läkare om hur ni kan förbättra din livssituation redan idag!

SE1704618175Du+